Vánoční dárek z 3D tisku? Litofán neboli hlubotisk přeci.

Tak letos jsem zase přemýšlel co by se tak líbilo babičkám dostat pod stromeček. Narazil jsem na článek o tenkých keramických destičkách, které při prosvícení vypadají jako dobové fotografie – Lithophane, česky hlubotisk snad dokonce předchází vynálezu fotografie. A hle 3D tisk z bílého materiálu a na mých tiskárnách typu SLA to zvládneme tak dobře, že z toho asi uděláme produkt.

Tak letos jsem zase přemýšlel co by se tak líbilo babičkám dostat pod stromeček. Narazil jsem na článek o tenkých keramických destičkách které při prosvícení vypadají jako dobové fotografie – Lithophane, česky hrubotisk snad dokonce předchází vynálezu fotografie. A hle 3D tisk z bílého materiálu na mých tiskárnách typu SLA to zvládneme tak dobře, že z toho asi uděláme produkt.

Takže bílá destička zpředu nejasného tvaru se spoustou výstupků – nikdy bych si nepomyslel že po prosvícení se z toho může stát velmi detailní historicky vypadající fotografie, ale je to tak. Dokonce díky těm tvarům fotka vypadá živější a je vysloveně potěšením se na ní koukat.

Vzhledem k tomu, že to potřebuje zdroj světla tak by to byla skvělá lampička, třeba do ložnice, na noční stolek. Tak jsem na to skočil a nakonec je z toho pravidelná kostka s destičkami 120x120mm, uprostřed osvícená malou led žárovkou, klasikou typu E27. Posléze jsem zjistil že je to mírně nepraktické v tom, že když lampička nebude v prostoru, tak zadní strany nikdo jen tak neuvidí a tak jsem předělal CAD design a teď je vrchní část s litofány rotační, respektive se dá rukou hladce otáčet.

V mém provedení mají samotné destičky úžasné rozlišení a jsou bez chyb – žádné čáry ani čmouhy. Zato samotné tělo lampičky zatím tisknu na FDM, z šedivého materiálu ASA to docela připomíná anodizovaný hliník.

Počítal jsem to a při troše píle bych to dokázal prodávat zhruba za 1500kč a neprodělat.

Asi udělám i verzi bez zdroje světla jako klíčenky, medailony, psí známky a tak podobně. Tam pak destičku třeba na výletu nastavíte proti slunci a už se na vás smějí vaši nejmilejší.

Dokázal bych vyrobit jak miniaturní verze, tak velké – cca 25cm kdyby byl zájem.

Gestallten sie die Art, in der sie 3D-Technologien benutzen, noch heute um

Dank modernster Technologie und einem Team von Fachleuten bei Part2Print können wir Sie beim Prototyping-Prozess unterstützen, von der 3D-Modellierung über den 3D-Druck bis hin zur Fertigung. Es war noch nie so einfach, hochwertige 3D-Drucke und schnelle Prototypen zu erhalten.

Napište nám
Schreiben Sie uns