Vánoční dárek z 3D tisku? Litofán neboli hlubotisk přeci.

Tak letos jsem zase přemýšlel co by se tak líbilo babičkám dostat pod stromeček. Narazil jsem na článek o tenkých keramických destičkách, které při prosvícení vypadají jako dobové fotografie – Lithophane, česky hlubotisk snad dokonce předchází vynálezu fotografie. A hle 3D tisk z bílého materiálu a na mých tiskárnách typu SLA to zvládneme tak dobře, že z toho asi uděláme produkt.

Tak letos jsem zase přemýšlel co by se tak líbilo babičkám dostat pod stromeček. Narazil jsem na článek o tenkých keramických destičkách které při prosvícení vypadají jako dobové fotografie – Lithophane, česky hrubotisk snad dokonce předchází vynálezu fotografie. A hle 3D tisk z bílého materiálu na mých tiskárnách typu SLA to zvládneme tak dobře, že z toho asi uděláme produkt.

Takže bílá destička zpředu nejasného tvaru se spoustou výstupků – nikdy bych si nepomyslel že po prosvícení se z toho může stát velmi detailní historicky vypadající fotografie, ale je to tak. Dokonce díky těm tvarům fotka vypadá živější a je vysloveně potěšením se na ní koukat.

Vzhledem k tomu, že to potřebuje zdroj světla tak by to byla skvělá lampička, třeba do ložnice, na noční stolek. Tak jsem na to skočil a nakonec je z toho pravidelná kostka s destičkami 120x120mm, uprostřed osvícená malou led žárovkou, klasikou typu E27. Posléze jsem zjistil že je to mírně nepraktické v tom, že když lampička nebude v prostoru, tak zadní strany nikdo jen tak neuvidí a tak jsem předělal CAD design a teď je vrchní část s litofány rotační, respektive se dá rukou hladce otáčet.

V mém provedení mají samotné destičky úžasné rozlišení a jsou bez chyb – žádné čáry ani čmouhy. Zato samotné tělo lampičky zatím tisknu na FDM, z šedivého materiálu ASA to docela připomíná anodizovaný hliník.

Počítal jsem to a při troše píle bych to dokázal prodávat zhruba za 1500kč a neprodělat.

Asi udělám i verzi bez zdroje světla jako klíčenky, medailony, psí známky a tak podobně. Tam pak destičku třeba na výletu nastavíte proti slunci a už se na vás smějí vaši nejmilejší.

Dokázal bych vyrobit jak miniaturní verze, tak velké – cca 25cm kdyby byl zájem.

Revolutionize the way you use 3D technology today.

Thanks to cutting-edge technology and a team of professionals at Part2Print, we can help you with the prototyping process, from 3D modeling to 3D printing to manufacturing. Getting high quality 3D printing and rapid prototypes has never been easier.

Napište nám
Write to us